hovedmeny

Gyldenstierne forlag

GÅRDER OG SLEKTER I BORGE OG TORSNES bind 16

GÅRDER OG SLEKTER I BORGE OG TORSNES BIND 16 ER NÅ I SALG!

Boka kan du kjøpe hos bokhandlerne i Fredrikstad og Sarpsborg, Bok og media på Torp, Kiwi på Årum eller direkte fra forfatterne. Boka er på 412 sider og er som vanlig rikt illustrert. Den koster kr. 498,-. Forfatterne mottok nylig Lokalhistorieprisen fra Gamlebyakademiet for arbeidet med det store bokverket.

Bind 16 omhandler Vesten med alle gårder og bolighus - en spennende historie om alt fra rike skippergårder og en nasjonalhelt til arbeiderne som sørget for at tømmeret på Glomma ble samlet og riktig fordelt til de mange sagbrukene i nedre Glomma-området. Forfatterne er som vanlig Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad og Svein Åstrøm, men med denne gangen med solid bistand fra medforfatter Odd Marthinsen.

Mange bygde hus og bosatte seg i Hølberget, der de fleste tjente sitt daglige brød ved å fløte tømmer fra Sarpsfossen og ned til Vesten, hvor stokkene ble sortert og bundet sammen. Etter at lensa mistet sin betydning, fant folk gode arbeidsmuligheter i nærliggende sagbruk og teglverk. Sentralt i dette bindet står også historien om brødrene Amundsen. De var skippere og skipsredere med god økonomi som representerte en overklassekultur som før 1850-tallet var ukjent på Vesten. En av sønnene, Roald Amundsen, ble en av landets største helter i en tid da det var viktig å bygge opp den norske identiteten. Her er det mye spennende lokalhistorie. God lesning! Om du er interessert i ett av de tidligere bindene - ta kontakt forlaget (e-post til karl.ottar.fjeld@gmail.com) eller direkte med en av forfatterne. De seneste bindene er også å få gjennom bokhandelen.

-

BLOMSTERVANDRINGER I ØSTFOLD

I samarbeid med Østfold Botaniske Forening utga Gyldenstierne forlag denne flotte boka i desember 2017. Gjennom 67 turer i hele fylket kan du bli kjent med Østfolds flora – både vanlige og sjeldne planter. Boka, som er på 328 sider, er ført i pennen av botanikerne Jan Ingar Båtvik, Bjørn Petter Løfall og Svein Åstrøm. Med hele 500 bilder, 40 eksklusive planteakvareller og 70 kart har det blitt en flott bok. Her har du mulighet til å bli kjent med Østfolds fantastiske natur på en ny og spennende måte. Boka selges i fylkets bokhandlere og via Østfold Botaniske Forening.

-

FRA FREDAGSHØLET TIL ISEGRAN

- HISTORIENE OM DE MEST FORUNDERLIGE STEDSNAVNENE I FREDRIKSTAD, HVALER OG RÅDE

Praktboka om betydningen av de merkeligste stedsnavnene i ytre Østfold er trykket i nytt opplag, og er til salgs hos bokhandlere i Fredrikstad (Libris og Bok og media Torp), Sarpsborg (Libris Borg, Norli Storbyen, Notabene Storbyen), Råde bok og foto, Norli Rygge storsenter, F15 Jeløya, samt ved henvendelse til forlaget/forfatteren.

Boka har høstet gode kritikker og har vært av de mest solgte lokale bøker noen sinne.

Fredriksstad Blad: Terningkast 6 - "Mesterverk om forunderlige navn". (17.11.2016)

Demokraten: "Det har blitt en murstein av en bok der Klavestad briljerer både med layout, ryddighet, fotografier og stedsnavnforklaringer. Visuelt er dette noe av det flotteste som er utgitt på vår lokalhistoriske arena." (29.10.2016)

-

ANDRE BØKER FRA GYLDENSTIERNE FORLAG

Samtlige 16 bind av Gårder og slekter i Borge og Torsnes, samt bøkene Gjest hos Berger (Tor Inge Berger 2015), Dommer og gjøgler - Christian B. Apenes (Georg Apenes 2015)og Mysteriet på Kongsten fort (Knut Gribb 2013) kan bestilles med e-post til forlaget (karl.ottar.fjeld@gmail.com). Boka Arkitekturen i Fredrikstad er utsolgt fra forlaget.